Sapuni za pranje ruku i dezinficijensi za ruke su ključni proizvodi za poboljšanje standarda kada govorimo o higijeni ruku. 

Najvažnija činjenica koju bi trebalo da zapamtimo je ta da je pranje ruku mnogo delotvornije kod uklanjanja bakterija, virusa i prljavštine od bilo kog sredstva za dezinfekciju. Sredstvo za dezinfekciju ruku ubija klice, ali ih ne uklanja sa vaših ruku. Ispravno pranje ruku je ono što fizički uklanja klice. U slučajevima kada nemate pristup vodi i sapunu, sredstvo za dezinfekciju je dobra alternativa, ali ono nikad neće biti bolje od pranja ruku sapunom i vodom.

Sapun i antibakterijski gel namenjeni su za različite okolnosti. Iako je gel dobro imati pri ruci dok putujete, ništa nije efikasno kao temeljno pranje ruku običnim sapunom i vodom.

Pranje ruku ne ubija bakterije u pravom smislu, ali smanjuje njihov broj na rukama. Sapun i voda bolje deluju od supstanci koje se nalaze u sastavu gela, pogotovo kada su vaše ruke vidno masne ili prljave. Nakon jela, bavljenja sportom ili ako su vam ruke zaprljane i masne, antibakterijski gelovi nisu tako delotvorni. 

Zdravstveni radnici preporučuju da ruke pokvasite tekućom vodom, a zatim ih istrljate sapunom najmanje 20 sekundi, idealno minut. Nakon što nanesete sapun, isperite ruke pod mlazom čiste vode, a zatim ih odmah obrišite čistim peškirom.

Budući da se klice lakše prenose na mokre ruke i sa njih, važno je da osušite ruke čim završite sa ispiranjem. Sapun i voda će delotvorno sprečiti širenje virusa i bakterija.

Antibakterijski gel je dobra rezerva ako nemate pristup sapunu i tekućoj vodi. Ali, potrebna je odgovarajuća tehnika kako bi bio učinkovit. Ljudi najčešće ne koriste dovoljnu količinu gela ili ga ne nanesu na ruke koliko bi trebalo. Nakon pranja ruku ili u slučaju kada nismo u mogućnosti da operemo ruke najidealnije rešenje je alkoholni rastvor koji u sebi osim alkohola sadrži i dodatak nekog od dezinficijensa.

Nanesite gel na dlan jedne ruke i temeljno trljajte po celoj površini dlanova sve dok oni ne budu suvi. Za jedno takvo pranje koristite preporučenu količinu koja je označena na proizvodu. 

Sapun i voda su najdelotvorniji u uklanjanju mikroba.

Sapun je deterdžent koji ispira mikrobe, dok alkohol u antibakterijskim gelovima ubija mikrobe. Dakle, čista sapunica i voda su i dalje najbolja odbrana od mikroba.

Sapun sa dezinficijensom je idealno koristiti u kombinaciji sa alkoholnim rastvorima za dezinfekciju ruku.

Naša preporuka je DEZIALL.

To je gotov radni rastvor za hiruršku i higijensku dezinfekciju ruku i kože tela. Dostupan je u pakovanju od 250ml i 1L. Namenjen je samo za spoljnu upotrebu, izbegavati dodir sa očima, lako je zapaljiv i treba ga čuvati dalje od izvora toplote.

Deziall je baktericid, fungicid, virucid i tuberkulocid. Uništava vegetativne oblike Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Baktericidni i fungicidni efekat ispoljava za 30 sekundi, dok „Mycobacterium tuberculosis″ uništava za 30 sekundi. Delotvoran je i protiv bolničke super bakterije Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

Deziall je tečno dezinfekciono sredstvo koje zahvaljujući etil alkoholu obezbeđuje brzu dezinfekciju kože, a hlorheksidin diglukonat stvara zaštitni antimikrobni film, koji obezbeđuje zaštitu od kontaminacije do narednih 6 sati. Koristi se nerazblažen za dezinfekciju ruku i kože tela u zdravstvu, veterini, prehrambenoj industriji i javnoj higijeni.