Svako ko ima bazen u svom dvorištu jedva čeka lepo vreme kako bi svi ukućani imali gde da se rashlade. Pravilno održavanje bazena ne zahteva mnogo angažovanja. Samo je važno da se održavanje radi redovno i na adekvatan način.

Kvalitet vode u bazenu

Prvo punjenje bazena zahteva veću količinu vode. Na samom početku održavanja bazena treba uraditi šok hlor tretman u cilju taloženja gvožđa i ostalih nečistoća.

Granule hlora se prvo rastvore u vodi, te se rastvor razlije po obodu bazena. Količina slobodnog hlora u vodi treba da bude između 0,3-0,6 ml/l, a prilikom šok tretmana 1,5 ml/l. U bezene za plivanje se stavljaju organski preparati hlora, koji nemaju nadražajno dejstvo na kožu i sluzokožu. Kupanje nakon upotrebe šok hlor tretmana je dozvoljeno posle 24 sata.

Jako je važno zapamtiti da efikasnost hlora zavisi isključivo od pH vrednosti same vode koja se sipa u bazen. pH pokazuje da li voda ima kisela ili bazna svojstva.

Što je pH faktor viši, hloru treba duže vremena da ubije sve bakterijie u vodi. Zato je idealan pH između 7,2-7,8. Da bi se povećala pH vrednost vode treba dodati regulator.

Naša preporuka je REGULATOR pH PLUS.

To je koncentrovani preparat za povećanje pH vrednosti vode u bazenima za plivanje i rekreaciju. Prah je bele boje, bez mirisa, lako rastvorljiv u vodi. Njegova namena je regulisanje pH vrednosti vode. Preporučena pH-vrednost vode u bazenu je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača. pH-vrednost ispod 7,2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje.

Regulator pH plus je potrebno rastvoriti u plastičnoj posudi i sipati na više mesta po obodu bazena u periodu kada nema kupača (poželjno u večernjim satima).
Dodavanjem 100g Regulatora pH plus na 10m³ vode povećava se pH vrednost vode  za  0,2. Vrednost je orjentaciona i zavisi od mineralnog sastava vode i različita je za svaki  bazen. Pri pravljenju radnog rastvora granulat se dodaje u vodu. Preporučuje se upotreba rukavica.