Za početak potrebno je temeljno usisati bazen od svih nečistoća kako voda ne bi bila prljava ili kako se ne bi stvorile alge, nakon toga očistiti filter i elemente bazena. Nakon što ste očistili Vaš bazen od nečistoća potrebno je da izmerite pH vrednost vode Vašeg bazena. 

Kako izmeriti pH vrednost vode u bazenu?

PH vrednost vode se meri pomoću testera za vodu koji pokazuju trenutnu pH vrednost vode. Ukoliko pH vrednost nije u nominalnoj vrednosti, potrebno je koristiti pH plus ili pH minus hemikalije u zavisnosti od vrednosti koju je pokazao tester. Nominalna pH vrednost u bazenima za plivanje iznosi od 7,2 do 7,6. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera. Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7,5. PH-vrednost ispod 7,2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje sredstava sa hlorom jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH vrednost ispod 7,2. Takođe, nije preporučljiva ni pH vrednost preko 7,8, pošto je nepovoljna za oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne.

Idealna pH vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6.

Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH vrednost. Vlasnici bazena često imaju problem da u vodu dodaju propisanu količinu hlora, ali je voda i dalje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja pH-vrednosti, u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka pH-vrednost.

Naša preporuka jeHLORNI GRANULAT.

To je univerzalno sredstvo za dezinfekciju otvorenih i zatvorenih bazena, banja, SPA centara. Granule bele boje su karakterističnog mirisa na hlor. Hlorni granulat se upotrebljava rastvoren u vodi, u kojoj se lako, brzo i potpuno rastvara. Hlorni granulat pokazuje snažno dezinfekciono delovanje na bakterije, gljivice i viruse (uključujući HIV, HBV i HCV virus). U koncentraciji od 0,0001% ispunjava potpun dezinfekcioni efekat posle 60 sekundi od kontakta sa sledećim sojevima: Salmonella enteritidis Escherichia coli, Proteus mirabilis, Ps.aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococ. faecalis, Bacilus cereus, Candida albicans, Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), kao i na viruse: HIV, HCV, HBV. Njegova namena je dezinfekcija vode u bazenima za rekreaciju i rehabilitaciju, vode za piće, opreme, površina, predmeta, sanitarnih čvorova i svih drugih uređaja koji nisu osetljivi na korozivno dejstvo hlora.