Za neke je ovo rutinski zadatak, nekima zadaje glavobolju, ali pre ili kasnije svi moramo oprati prozore. Čisti prozori su slika i prilika urednog i održavanog doma. Važno je da nam svetlost u stan nesmetano ulazi, da nam je pogled kroz prozor blistav. Pranje prozora ipak nije baš svakodnevna obaveza, najčešće odlažemo i preskačemo da ih operemo, jer deluje da je to veliki posao. Onda ih zapustimo, skoro pa naviknemo na siv i mutan pogled. Dovoljno je jedno brisanje prozora, da vidimo koliko je tu prljavštine i prašine, koju ne treba ignorisati.

Najčešće greške prilikom pranja prozora

Pranje prozora u pogrešno doba dana

Najveća greška koju pravimo je ta što prozore peremo tokom dana, odnosno onda kada ih obasjava sunce. Sunce vrlo brzo zagreva staklene površine, pa će se bilo koji preparat koji nanesete na staklo momentalno osušiti te nećete uspeti na vreme da ga uklonite sa stakla. Osušeno sredstvo za čišćenje ostaće na staklu u obliku belih mrlja ili mutnih tragova.

Prozore je najbolje prati ujutro ili pak kasno uveče jer će do tada staklo stići da se ohladi.

Pogrešno brisanje prozora

Najveća greška koju pravimo je ta što staklo brišemo kružnim pokretima. Ova tehnika jedino je delotvorna kod brisanja automobila, dok za pranje staklenih površina ili ogledala nikako ne deluje. Brisanjem kružnim pokretima prašinu i ostatke prljavštine pokupljene krpom ponovo ih vraćamo na obrisanu površinu što uzrokuje stvaranje mrlja.

Najbolji pokret za brisanje je onaj u obliku slova „S“, zbog kog se rukom postepeno spuštamo prema dnu stakla, ne prelazeći pritom dva puta po istom mestu.

Preterivanje sa sredstvima za pranje prozora

U želji da uklone svu prljavštinu sa prozora, mnogi će staklenu površinu dobro natopiti sredstvom za čišćenje. Ali, to je najveća greška koju možete napraviti. Osim što ćete se dvostruko više namučiti, ako ne uklonite preparat sa stakla u potpunosti, kada se prozor osuši, na njemu će se pojaviti mutne mrlje.

Prozor je najbolje prati samo čistom vodom ili blagim preparatom i to u vrlo maloj količini.

Naša preporuka je STAKLOČISTAČ.

To je tečno sredstvo za pranje svih staklenih površina. Ova obojena tečnost prijatnog mirisa efikasno odstranjuje nečistoće, prašinu i masnoće bez ostavljanja tragova. Čisti i daje blistav izgled Vašim prozorima i drugim tretiranim staklenim površinama, a u prostoru ostavlja mirisnu svežinu. Koristi se u domaćinstvu i svim objektima koji zahtevaju redovno čišćenje i održavanje staklenih površina.