Koliko god uredni i pedantni bili – čišćenje podova nikad ne prestaje. I kad na suvo počistite parket, prebrišete vlažnom krpom laminat ili uglancate pločice, deluje da radite uzaludan posao, jer se vrlo brzo podovi mogu ponovo zaprljati.

Šest sjajnih saveta i trikova za čišćenje podnih površina

Rastvor od sirćeta i vode za blistav laminat

Savremeni, kvalitetni laminatni podovi izrađeni su tako da budu otporni na fleke i udarce, te da imaju visoku postojanost boje. Veoma su laki za održavanje, potrebno je samo da ih prebrišete vlažnom krpom. Ukoliko ne želite da upropastite podove od laminata, nemojte direktno prosipati tečnost za čišćenje na njih ili ih polirati. Za uklanjanje tragova i mrlja koristite razblaženi rastvor vode i sirćeta. Istog saveta se držite i prilikom odabira četki, neka one budu mekane. Kod lepljivih tragova od voska ili žvake na laminatnom podu, najbolje pomaže led. Stavite kocku leda na zamazano mesto, pa lagano nožem uklonite fleku. Čak i za najupornije mrlje od markera ili boje postoji rešenje. Koristite aceton, odnosno skidač laka za nokte i krpom istrljajte mrlju. Potom vlažnom krpom uklonite preostali aceton sa laminata.

Koristite pepeo za kamene podove bez mane

Budite naročito oprezni kod održavanja kamenih podova. Neki proizvodi za čišćenje mogu oštetiti podove od prirodnog kamena ili dovesti do promene boje. Izbegavajte rastvore na bazi sirćeta i umesto njih koristite PH neutralno sredstvo.

U suštini, bilo da je reč o mermeru ili granitu, održavanje kamenih podova je uglavnom lako. Dovoljno je oprati ih sapunicom i vodom. Da sačuvate sjaj, možete koristiti izuzetno delotvorno sredstvo koje ćete napraviti kod kuće. Čvrstu platnenu vrećicu napunite pepelom (oko 300 grama prosejanog drvenog pepela), dobro je zavežite i stavite u veliku posudu, pa prelijte sa 10 litara vrele vode. Nakon nekoliko sati vrećicu izvadite, a vodu upotrebite za pranje podova od kamena.

Limunov sok za mermerni pod

Mermerne podove ćete osvežiti ako napravite pastu od limunovog soka i praška za čišćenje. Sok od limuna je višenamensko sredstvo za čišćenje. Njime se lako čiste keramičke i kamene pločice i fuge u kuhinji i kupatilu. Za jedan kvadratni metar mermernog poda dovoljno je da u tri velike kašike praška dodate toliko limunovog soka koliko treba da bi se napravila gusta smesa. Njom dobro istrljajte pod, a potom ga isperite vodom.

Postavite prostirku za dobrodošlicu

Postavljanje prostirke ispred ulaza sprečiće da se spoljna prljavština raznosi po čitavom domu i podovima. Otirač za vrata je praktičan i jeftin trik uz pomoć koga ćete ukloniti višak blata i prašine sa cipela pre ulaska u kuću. Podne prostirke su od velike koristi ako imate decu i kućne ljubimce, koji će gotovo svaki put prljavim patikama ili blatnjavim šapama ostavljati tragove po podovima.

Usisavajte jednom nedeljno

Bez obzira na to koje podove imate u domaćinstvu, redovnim usisavanjem ćete brzo i efikasno očistiti svu prljavštinu, prašinu, dlake kućnih ljubimaca i uobičajene alergene, poput plesni. Za čist pod bez bakterija uglavnom je dovoljno usisavanje jednom, eventualno dva puta nedeljno. U prostorijama gde se češće kreću ukućani, poput kuhinje i dnevnog boravka, usisivač možete koristiti i češće.

Postarajte se da jednom u sedam dana detaljno usisate celu kuću, uključujući tepihe, lajsne i nameštaj. Praktičan za brzo čišćenje može da bude ručni ili prenosni usisivač, kojim ćete u međuvremenu otkloniti nered kao što su mrvice hrane ili dlake kućnih ljubimaca.

Redovno prebrišite podove

Premda zvuči kao očigledan i bespotreban savet, klasično brisanje je nemoguće ne pomenuti kada je reč o higijeni podova. Da bi pod sačuvao svoj uredan izgled bitno je da sve mrlje uklonite što pre. Iako postoje rešenja i za tvrdokorne fleke, uvek kada je to moguće treba reagovati odmah nakon što se neka tečnost prospe na pod.

Kako nisu sve podne obloge jednake i svaka vrsta poda ima svoje jedinstvene osobine, njima treba prilagoditi način čišćenja. Jednostavno je: nećemo na isti način čistiti keramičke pločice u kupatilu, laminat u kuhinji ili parket od punog drveta. Ali, bez obzira na to kakve vrste bili, ako se pridržavate naših saveta, osiguraćete besprekoran i nov izgled podova, a vaša kuća više neće biti u neredu. Na kraju, besprekorni, uvek čisti i uredni podovi u domaćinstvu više neće predstavljati izazov. Sledite ove savete, poslužite se nekim trikom i moći ćete da se uvek pohvalite sjajnim izgledom podova u celoj kući.

Naša preporuka je PODOSEPT.

To je univerzalni, koncentrovani, antibakterijski deterdžent za pranje i čišćenje podova. Idealan za pranje pločica, podova, većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama, sportskim halama, hotelima, restoranima i domaćinstvu. Veoma efikasna formula i za najotpornije prljavštine na unutrašnjim i spoljnim površinama, a naročito onim koje iziskuju viši nivo higijene. 1 litar koncentrovanog sredstva je dovoljan za 250 litara radnog rastvora. Produženi efekat dejstva i mala potrošnja sa velikim učinkom čišćenja čine ga jednim od najčešće odabranih sredstava za pranje, dezinfekciju i održavanje.