Tvrdokorni kamenac je prava noćna mora sa kojom se redovno susrećemo uprkos redovnom čišćenju našeg doma. Da bi se sprečio nastanak kamenca, neophodno je redovno čišćenje i održavanje slavina.

Kupatilo više ne blista kao pre zbog kamenca na slavinama?

Skidanje kamenca sa slavine može se učiniti kao težak poduhvat, budući da se njegove naslage stvaraju svuda. Kamenac prekriva sjajnu površinu česme, ali se nakuplja i oko njenih ručki i mlaznice. Važno je redovno čistiti slavine od kamenca, jer se on jako brzo taloži. Kamenac prekriva sjajnu površinu česme, ali se nakuplja i oko njenih ručki i mlaznice.

Efikasno čišćenje slavina podrazumeva određene korake koje treba ponoviti s vremena na vreme kako bi se izbeglo stvaranje novih naslaga kamenca. 

Saveti za uklanjanje kamenca sa slavina

Pripremite sredstvo za čišćenje

Slavine za lavabo ili sudoperu moguće je efikasno očistiti uz određeno sredstvo za čišćenje. Ono može da bude hemijskog ili prirodnog sastava. Prirodni preparati su uglavnom namirnice koje već posedujete u domu kao što su limun, jabukovo ili alkoholno sirće, soda bikarbona i so. Njihova kombinacija ili pojedinačna upotreba u kombinaciji sa vodom, sunđerima, četkama i krpama može dati veliki efekat na prirodnoj bazi, što ne znači da potpuno iz upotrebe izbacite kupovna sredstva. Naprotiv, redovna upotreba prirodnih i povremena profesionalnih preparata je idealna kombinacija za čišćenje slavina.

Očistite slavine odgovarajućim sredstvom

Kada su sredstva za čišćenje spremna, čišćenje može da počne. Slavine imaju mrežicu i ručku za pokretanje vode koja se mora čistiti od kamenca. Najbolje je skinuti mrežicu i unutrašnjost očistiti preparatom i sunđerom. Spoljni deo slavine poželjno je očistiti čistom krpom umočenom u hemijski ili prirodni preparat. Kada odstoji neko vreme, jednostavno se ispira čistom vodom i naslage kamenca spadaju.

Poliranje nakon čišćenja slavine

Kada su slavine očišćene sa spoljne i unutrašnje strane, sledi njihovo poliranje. Pre svega, obavezno slavine dobro isperite vodom, posebno ako se radi o sudoperi. Zatim čistom, vlažnom krpom još jednom pređite spoljnu površinu slavine. Nakon toga, ujednačenim potezima obrišite suvom krpom. Posle svakog korišćenja slavine poželjno je prebrisati je suvom krpom, kako se ne bi pravile fleke od vode. To sprečava dalju pojavu kamenca spolja, dok je unutrašnjost potrebno periodično proveravati i čistiti.

Naša preporuka je ANTI KAMENAC.

To je sredstvo za uklanjanje nataloženog vodenog kamenca i masnih nečistoća. Ovo tečno, obojeno sredstvo sa raspršivačem prijatnog mirisa štiti Vaše sanitarije i sve predmete u domaćinstvu koji su podložni sakupljanju i taloženju kamenca. Kolibri Anti Kamenac ne sadrži sonu kiselinu i ne oštećuje tretirane površine. Koristi se u prehrambenoj industriji, domaćinstvima, restoranima, mesarama, javnim ustanovama i drugim objektima koji imaju problem sa nastankom i taloženjem kamenca. Sredstvo se koristi nerazblaženo. Naslage kamenca uklanjati direktnim nanošenjem sredstva na mokru površinu. Nakon 5-10 min istrljati sunđerom i isprati mlazom vode, a prema potrebi postupak ponoviti. Manje naslage kamenca ukloniti neposredno nakon nanošenja sredstva. Posle svakog korišćenja sredstva ruke isprati vodom.