Proleće je uvek bilo vreme za velika spremanja i čišćenja kuća i stanova posle zimskih meseci. Jedna od nezaobilaznh stavki su i prozori. Kada stigne proleće, nije svim prozorima potrebno identično održavanje. Prozori na kućama i stanovima koji se nalaze udaljeni od prometnih ulica se mnogo lakše čiste jer je koncentracija smoga i nečistoća mnogo manja. U tom slučaju je uglavnom dovoljna krpa i topla voda. Drugačije je sa prozorima koji su okrenuti ka prometnim ulicama. Oni moraju mnogo češće da se čiste. Prolećno čišćenje takođe iskoristite i da proverite da li su prozori podešeni na zimski ili letnji položaj, što je važno za ispravno funkcionisanje mehanizma i kvalitetno dihtovanje. Iskoristite ovo vreme i za podmazivanje. Naprskajte ili nakapajte mazivo u rupice gde je označeno da se vrši podmazivanje, ili na mestima gde postoje otvori u klizačima. Po podmazivanju nekoliko puta razradite mehanizam pomeranjem kroz sve položaje, kako bi se mazivo rasporedilo. Posle podmazivanja proverite da negde nije došlo do curenja maziva, ili još jednostavnije, podmazivanje obavite pre čišćenja. Čisti prozori su slika i prilika urednog i održavanog doma. Važno je da nam svetlost u stan nesmetano ulazi, da nam  je pogled kroz prozor blistav. 

Pranje prozora ipak nije baš svakodnevna obaveza, najčešće odlažemo i preskačemo da ih operemo, jer deluje da je to veliki posao. Onda ih zapustimo, naviknemo na siv i mutan pogled. Dovoljno je jedno brisanje prozora, da vidimo koliko je tu prljavštine i prašine, koju ne treba ignorisati. 

Kako najefikasnije oprati prozore?

Uvek perite prozore kada je napolju oblačno, ali ne pada kiša. Sunčano vreme nije pogodno za pranje staklenih površina jer ih osuši pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega i ostaju bele mrlje posle pranja. Kada je lepo vreme, možete provetriti prostoriju od isparenja, a i efekat čistoće i prozirnosti prozora traje duže. Ipak, ne bi trebalo da čistite stakla kada su sunčevi zraci direktno usmereni na površinu koja se čisti jer tada lakše ostaju tragovi brisanja od vode i sredstava za čišćenje. Neka prozori budu u zaklonu od sunca, tj. u hladovini. Ukoliko je vaš stan ili kuća na sunčanoj strani tokom celog dana ili ste u žurbi tako da ne možete da organizujete čišćenje u nekom drugom periodu, preporučujemo da spustite roletne ili tendu ukoliko je imate i tako zaklonite površinu od sunčevih zraka.

Pored kupovnog, možete napraviti i svoje sredstvo za čišćenje prozora i stakla. Sve što će vam biti potrebno jeste voda i alkoholno sirće, i dobićete sredstvo koje sigurno neće ostavljati tragove. Uzmite flašu sa prskalicom i pomešajte u njoj vodu i sirće u razmeri 50:50. Ukoliko su prozori jako prljavi, dodajte ovom rastvoru i kašičicu sode bikabone. Prilikom pranja prozora izbegavajte abrazivna i hemijska sredstva. Vlažna krpa je skoro uvek sasvim dovoljna. Postoje i sredstva za čišćenje stakala i prozora.

Pre nego što naprskate sredstvo za pranje, prozore prvo prebrišite sunđerom koji ste natopili u vodu, kako biste skinuli one grublje slojeve prljavštine i prašine. Preporuka je da umesto obične koristite destilovanu vodu, jer je obična voda, pogotovo iz gradskog vodovoda, prepuna kamenca, što takođe utiče na bele mrlje na staklenim površinama posle pranja. Destilovanu vodu koristite umesto obične i kada je mešate sa sirćetom.

Naposletku, kada ste svoje prozore tretirali sredstvom za čišćenje, ostalo je da dobro uglancate staklene površine, a to je ujedno i ključan korak kako biste dobili efekat čistih prozora i visokog sjaja. To znači da treba da odaberete adekvatnu krpu odnosno tkaninu za glancanje. Mnogi praktikuju da za ovaj korak koriste papirne ubruse, što nije preporučljivo, jer ostavlja tragove. Isto važi i za obične pamučne krpe. Najbolje bi bilo da koristite krpu od mikrofibera, odnosno magičnu krpu, ili da se poslužite starim trikom i iskoristite stare novine. 

Naša preporuka je KOLIBRI STAKLOČISTAČ.

To je obojena tečnost prijatnog mirisa. Efikasno odstranjuje nečistoće, prašinu i masnoće bez ostavljanja tragova. Čisti i daje blistav izgled Vašim prozorima i drugim tretiranim staklenim površinama, a u prostoru ostavlja mirisnu svežinu. Koristi se u domaćinstvu i svim objektima koji zahtevaju redovno čišćenje i održavanje staklenih površina. Pomoću raspršivača naneti sredstvo na željenu staklenu površinu i prebrisati čistom pamučnom tkaninom.

Nakon detaljnog čišćenja, ostalo je samo da uživate u sjajnom pogledu.