Kako bi Vaša kuhinja mirisala sveže, izvesnu pažnju treba da posvetite aspiratoru. Ako kuvate svakodnevno, unutrašnju i spoljašnju stranu aspiratora i filtere trebalo bi da čistite jednom mesečno. Ukoliko ne kuvate često, dovoljno je čišćenje na svaka četiri meseca.  Velike dekorativne aspiratore trebalo bi jednom nedeljno očistiti od prašine, a jednom mesečno detaljnije, kako bi sijale.

Aspirator pomaže pri ventilaciji, ali i da se čestice koje isparavaju ne uvlače u naša pluća ili talože na zidovima i ostalim površinama kako u našoj kuhinji, tako i na ostalim delovima u domu. Takođe, ovaj kuhinjski aparat sniziće temperaturu u kuhinji tokom kuvanja, a na većini je ugrađena i rasveta koja Vam pomaže prilikom kuvanja, ali i čišćenja.

Kako da očistite aspirator?

Redovno čistite metalni filter za masnoću

Metalni filter za masnoću je u prvim redovima borbe protiv neželjenih mirisa. On sprečava krupnije čestice dima i masnoće da prodru u uređaj i začepe ga.

Neki filteri za masnoću su jednodelni, a drugi imaju dva dela. Ako ih budete održavali čistim, aspirator će raditi efikasno. Proverite u uputstvu za upotrebu, ali većina filtera se uklanja pritiskom na dugme ili bravicu. Možete da ih perete ručno u toploj vodi sa deterdžentom za sudove ili da ih stavite u mašinu za pranje sudova ako su predviđeni da se peru u njoj. Uvek ih ocedite pre vraćanja na mesto. 

Čišćenje unutrašnje površine aspiratora

Kao što filter treba redovno čistiti, tako se i unutrašnje površine moraju čistiti zbog masnoće i prljavštine, jer će verovatno po njoj biti poprskani i ostaci hrane.

Rasčistite površinu šporeta, pa aspirator poprskajte odmašćivačem. Ostavite da deluje najmanje 15 minuta. Koristite papirne ubruse za brisanje sredstva za čišćenje. Ako ostanu bilo koje čestice, poprskajte malo sredstva direktno na četkicu i izribajte. Na kraju natopite čist papirni ubrus ili krpu u običnu toplu vodu i isperite kako biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.

Da biste sprečili tragove ili crte na nerđajućem čeliku, predlažemo jedan trik. Upotrebite kap ili dve maslinovog ulja na krpi od mikrovlakana za završni sjaj.

Redovno čistite spoljnu površinu aspiratora

Masnoća, para i dim dolaze u kontakt sa spoljnim površinama aspiratora i mogu da se nakupe ako se ne čiste. Te naslage mogu da budu neverovatno uporne, pa ćete lep izgled aspiratora najlakše sačuvati redovnim čišćenjem spoljašnjosti. Dovoljno je da ga jednom nedeljno prebrišete krpom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje.

Naša preporuka je KOLIBRI ODMAŠĆIVAČ TAKO LAKO

To je bistra prozirna homogena tečnost, žute boje, prijatnog mirisa. Efikasno čisti rerne, ringle, šerpe, aspirator, roštilj kao i sve ostale površine na kojima se taloži i sakuplja masnoća.

Kolibri odmašćivač je sredstvo za pranje i čišćenje tvrdih površina. Efikasno čisti baštenske garniture , roletne , radijatore , a posebnu primenu ima u kuhinji za čišćenje i odmašćivanje ringli, rerni , šerpi, delova aspiratora , pločica kao i ostalih površina na kojima se taloži masnoća. Naprskati sredstvo na površinu koju treba očistiti, sačekati 5-10 minuta, prebrisati vlažnim sunđerom i isprati mlazom vode. 

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel!