Stiglo nam je proleće! Prolećno čišćenje nikada nije lako, ali uz male trikove, obećavamo da ćete uspeti što efikasnije da ga završite.

Kako da u proleće očistite svoj dom?

Otarasite se suvišnih stvari

Kod prolećnog čišćenja najbitnije je rešiti se nepotrebnih i suvišnih stvari iz kuće. Teško je odreći se stvari i sitnica iz prošlosti, ali ukoliko nešto niste koristili proteklih godinu dana, verovatno možete bez toga.

Napravite plan

Uvek prvo čistite prostorije koje su manje prometne, a zatim se polako prebacujte u prljavije prostorije, kao što je, na primer, kuhinja. Uvek čistite od vrha prema dnu. Neka prljavština pada na prljavi, a ne na čist pod. Takođe, dok usisavate, uvek idite unazad, kako ne biste svuda raznosili prljavštinu.

Krenite od zidova

Zidovima verovatno nije neophodan novi sloj boje, ali detaljno čišćenje prašine jeste. Prebrišite zidove suvom krpom od mikrovlakana.

Prozori i zavese

Ako su zavese preteške za pranje, samo ih malo pokvasite. Ostavite da se prosuše nekoliko minuta, a za to vreme operite prozore i njihove okvire. Nakon što su prozori oprani, da biste izbegli peglanje, zakačite odmah vlažne zavese.

Venecijaner i roletne

Prebrišite ih vlažnom krpom od mikrovlakana odozgo prema dole. Ako imate drvene roletne, uvek ih brišite suvom krpom da biste izbegli oštećenja.

Lampe i slike

Lampe i sike brišite mokrom krpom, a možete ih i usisati posebnim nastavkom na usisivaču. Slike i uokvirena ogledala skinite sa zidova i detaljno prebrišite.

Posteljina

Jastuke, madrace i jorgane odnesite na dubinsko čišćenje i detaljno prebrišite uzglavlja kreveta. Takođe, veoma bitno je da za vreme čišćenja dobro provetrite prostorije.

Prebrišite unutrašnjost plakara

Ispraznite plakare i očistite unutrašnjost ormara i fioka. Najbolje je da ih prebrišete navlaženim kuhinjskim ubrusima. Pre ponovnog vraćanja na police i plakare, sve predmete dobro očistite.

Kupatilo

Kupatilo sigurno redovno detaljno čistite, ali moguće je da zavesu na kadi ne perete često. Operite je u mašini na najnižoj temperaturi zajedno sa par peškira.

Tepisi i podovi

I za kraj, posvetite pažnju tepisima i podovima. Razmaknite nameštaj sa tepiha i pomerajte ga dok usisavate. Podne površine poprskajte sredstvom za čišćenje i prebrišite.

Naša preporuka je ČISTULJKO.

To je univerzalni deterdžent prijatnog mirisa za pranje i čišćenje podova sa pojačanim dejstvom odmašćivanja. Ovo tečno obojeno sredstvo prijatnog mirisa idealno je za pranje i čišćenje svih površina koje zahtevaju čestu primenu. Čisti, odmašćuje i ostavlja prijatan miris nakon primene. Takođe, idealan je i za pranje pločica, podova i većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama i domaćinstvu za svakodnevnu primenu.

U narednom blogu navodimo korisne savete za prolećno čišćenje kuhinje.

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel.