Da poželjno je, pogotovo ako očekujete goste tokom praznika.
Očišćena i sređena kuća rezultat je dobro organizovanog velikog spremanja.
Evo kako da počnete…

Pajanje

Očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne, lustere od paučine – koristite metlu ili praška sa dužom drškom. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih, a proverite i terase, tremove, ogradice – sve su to delovi u kojima pauci rado pletu svoje mreže.

Čišćenje draperija i pranje zavesa

Sve draperije skinite, istresite prašinu i operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. I zavese prvo istresite, uklonite eventualne fleke, pa operite ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene. Zavese od pamučnih materijala ili mešavine vlakana perite u mašini, na nižoj temperaturi, sa vrlo slabom centrifugom. Čipkane zavese perite ručno, nemojte ih rastezati i prejako cediti, ostavite da otkaplju na sušaču pa ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Zavese je najbolje okačiti blago vlažne.

Brisanje prašine

Obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Najbolje sredstvo za brisanje prašine je, po mišljenju mnogih, krpa od mikrofibera. Za manje pristupačne delove, koristite praška kojeg ste, posle pajanja, oprali i osušili. Ustanovite svoj sistem kako biste prešli sve površine. Profesionalci obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Pri tome, uvek počnite od vrha – na primer, najviše police, ka dnu. Na kraju obrišite prašinu s biljaka, koristeći meku vlažnu krpu.

Usisavanje podova i tepiha

Ovaj posao ćete možda morati da ponovite u toku velikog spremanja, ali je neophodan ako želite da ovde stavite „tačku“ i prekinete „generalku“ na kraju prvog dana. Da biste bili sigurni da usisivač radi najbolje što može, promenite kesu i očistite sve filtere. Radi bezbednosti, proverite da li utikač stoji čvrsto u utičnici i nipošto nemojte vući usisivač tako da kabl bude napet. Nemojte usisivačem kupiti predmete kao što su spajalice, ukosnice, sitne igračke… oni mogu da izazovu zagušenje cevi i pregrevanje usisivača, pa i da skrate njegov radni „vek“.

Izvor: www.mondo.rs

Naša preporuka za generalno čišćenje kuće je JASVEL-ov KOLIBRI ODMAŠĆIVAČ TAKO LAKO.

To je efikasno sredstvo za odmašćivanje, uklanja nataloženu masnoću i zaprljanja. Ova bistra, prozirna, homogena tečnost žute boje i prijatnog mirisa efikasno čisti rerne, ringle, šerpe, aspirator, roštilj kao i sve ostale površine na kojima se taloži i sakuplja masnoća. Kolibri odmašćivač je sredstvo za pranje i čišćenje tvrdih površina. Efikasno čisti baštenske garniture, roletne, radijatore, a posebnu primenu ima u kuhinji za čišćenje i odmašćivanje ringli, rerni, šerpi, delova aspiratora, pločica kao i ostalih površina na kojima se taloži masnoća.

Naprskati sredstvo na površinu koju treba očistiti, sačekati 5-10 minuta, prebrisati vlažnim sunđerom i isprati mlazom vode. Kod čišćenja rerni ponoviti isti postupak na temeraturi 50°C-60°C. Kod većih naslaga masnoća ponoviti postupak. Posle upotrebe uvek detaljno oprati ruke uz predhodno korišćenje zaštitnih rukavica.

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel!