Nakon što ste dom u celosti očistili, posebnu pažnju treba obratiti na sređivanje kuhinje i kuhinjskih elemenata. Postoje simbolična značenja pojedinih kuhinjskih elemenata. Šporet simbolizuje prihode, frižider novac, pa se savetuje da se u novu godinu uđe sa čistom kuhinjom. Ukoliko želite prosperitetnu novu godinu, kupite ukrasno i lepo, novo posuđe koje ćete postaviti na trpezarijski sto. Pripremite lepo dekorisanu trpezu, bez obzira da li ćete Novu Godinu dočekati van doma. Neka Vaša trpeza izgleda bogato.

Saveti za čišćenje kuhinje pre dočeka Nove Godine

Čišćenje u pravcu odozgo nadole

Jedan od najboljih korisnih predloga sastojao bi se u tome da čišćenje započnete od najviših delova kuhinje, lagano se spuštajući prema kuhinjskom podu. Metenjem i brisanjem najviših kuhinjskih ormarića prašina i prljavština lako dospevaju na donje površine. Obrišite svu vidljivu površinu, a zatim univerzalnim sredstvom za čišćenje temeljno prebrišite i očistite sve kuhinjske ormariće.

Kako da očistite kuhinjske ormariće

Ispraznite sav sadržaj kuhinjskih ormarića i smestite ih na kuhinjski sto, pa navlaženim kuhinjskim ubrusima prebrišite izmašćene tegle, činije i posude. Nakon toga, prebrišite police i ormariće. Kao i za gornje ormariće, prebrišite svu prašinu sa ormarića u donjem delu kuhinje tako da padne na kuhinjski pod. Ulazak u novu godinu je pravi trenutak da se rešite svih šerpi i tiganja koji su okrnjeni ili koje ne koristite.

Očistite frižider

Pobacajte sve namirnice kojima je prošao rok trajanja, a preostali sadržaj iz frižidera rasporedite na kuhinjski sto. U međuvremenu, kuhinjskim ubrusima prebrišite unutrašnje površine frižidera, police, fioke i unutrašnjost vrata, starajući se o tome da sve mrlje budu detaljno uklonjene pre nego što u frižider vratite preostale namirnice.

Čišćenje kuhinjskih površina

Važno je da pri ruci imate sredstvo za čišćenje koje je podobno za čišćenje radnih površina u kuhinji. Radne površine poprskajte sredstvom, a zatim mekanim sunđerom ili komadom navlaženog kuhinjskog ubrusa kružnim pokretima uklonite svu prljavštinu. 

Čišćenje grejne ploče i rerne

Kada su kuhinjski ormarići, frižider i kuhinjske površine u potpunosti čisti, ostaje još samo da dovršite čišćenje rerne i grejne ploče. Sredstvo za čišćenje trebalo bi da odradi onaj najteži deo posla, pa ostaje da sperete masnoću i prljavštinu i da grejnu ploču i rernu dobro uglancate.

Ispraznite sudoperu

Pre nego što obrišete kuhinjski pod, ispraznite vodu iz sudopere, a zatim sudoperu dobro izribajte. Slavine i unutrašnjost sudopere nakon toga dobro uglancajte.

Prebrišite kuhinjski pod

Usisivačem ili metlom sakupite svu krupnu prljavštinu koja je popadala na pod tokom čišćenja kuhinje, a zatim pod prebrišite odgovarajućim sredstvom za čišćenje podova.

Prikupite potrebna sredstva za čišćenje kuhinje

Najbitniji deo pre čišćenja kuhinje je provera da li na raspolaganju imate sve što vam je neophodno. Neophodna su sredstva za čišćenje, krpe, četke i kuhinjski ubrusi. Raščistite sve radne površine u kuhinji, a sudoperu napunite vrelom vodom, pa u njoj napravite sapunicu. Pre čišćenja, grejnu ploču naprskajte sredstvom za čišćenje.

Naša preporuka je KOLIBRI ODMAŠĆIVAČ TAKO LAKO.

To je efikasno sredstvo za odmašćivanje, uklanja nataloženu masnoću i zaprljanja. Ova bistra, prozirna, homogena tečnost žute boje i prijatnog mirisa efikasno čisti rerne, ringle, šerpe, aspirator, roštilj kao i sve ostale površine na kojima se taloži i sakuplja masnoća. Kolibri odmašćivač je sredstvo za pranje i čišćenje tvrdih površina. Efikasno čisti baštenske garniture, roletne, radijatore, a posebnu primenu ima u kuhinji za čišćenje i odmašćivanje ringli, rerni, šerpi, delova aspiratora, pločica kao i ostalih površina na kojima se taloži masnoća.

Naprskati sredstvo na površinu koju treba očistiti, sačekati 5-10 minuta, prebrisati vlažnim sunđerom i isprati mlazom vode. Kod čišćenja rerni ponoviti isti postupak na temeraturi 50°C-60°C. Kod većih naslaga masnoća ponoviti postupak. Posle upotrebe uvek detaljno oprati ruke uz predhodno korišćenje zaštitnih rukavica.

Nakon ovako organizovanog čišćenja kuhinje, ostaje vam samo da pripremite trpezu i uživate u novogodišnjoj noći!