Vlasnici bazena znaju da ih pored čišćenja čitave kuće i uređenja dvorišta pred leto čeka još jedna obaveza, priprema bazena. Pre nego što nam sunce dozvoli da uskočimo u svoj bazen, moramo ga pripremiti za novu sezonu. Najbolje je da se bazen pripremi tokom proleća. To posebno važi za bazene koji su ostali otkriveni preko zime i koji su delimično ili u potpunosti napunjeni vodom. Neophodno je temeljno čišćenje čak i ako je bazen bio čuvan u dobrim uslovima.

Saveti za pripremu bazena za leto

Očistite pokrivku bazena

Pre nego što uklonite pokrivku svog bazena, morate je očistiti. Skinite sa nje sve nečistoće kao što su opalo lišće i prašina. Takođe, budite pažljivi da voda koja se verovatno nakupila na vašoj pokrivci ne upadne u sam bazen.

Pobrinite se da imate dovoljno vode u bazenu

Osvežavanje nivoa vode u bazenu je neophodno nakon zimskog perioda. Totalno pražnjenje bazena se nikome ne preporučuje, jer to može uticati na stabilnost njegove konstrukcije.

Pripremite pumpu i filter

Očistite filtere svog bazena i ispraznite kutiju skimera. Uverite se da Vaša pumpa radi kako treba i da voda bez zastoja protiče kroz filter. Preporučujemo da proverite da li postoje pukotine u cevima bazena, do kojih može doći ukoliko postoji problem sa drenažom, odnosno smrzavanjem vode tokom zime.

Proverite nivo hemikalija u svom bazenu

Nakon zime, Vašem bazenu je potrebno ozbiljno prolećno čišćenje. Proverite da li u bazenu postoje alge i otarasite ih se pre nego što počnete da ga koristite. Trebalo bi da proverite alkalnost vode, pH, tvrdoću kalcijuma, nivo hlora, hlorovodonične kiseline i koncentraciju algicida u vodi. Ukoliko nivo bilo koje od navedenih stavki nije u balansu, tretirajte svoj bazen neophodnim hemikalijama kako biste rešili problem.

Sredite okruženje svog bazena

Tokom leta, osim kupanja, dosta vremena ćete provesti pored bazena, opuštajući se u udobnim ležaljkama. Zbog toga bi trebalo da se pobrinete da je okruženje Vašeg bazena sređeno. Posecite živu ogradu i biljke koje su previše izrasle. Uklonite sve ono što Vam može smetati kada poželite da se opuštate. Ukoliko Vaš baštenski nameštaj ili ležaljke za sunčanje nisu preživeli zimu, predlažemo Vam da ih odmah zamenite.

Razmislite o održavanju

Kada leto konačno počne, a Vaš bazen bude spreman za kupanje, moraćete redovno da ga održavate kako bi uvek bio spreman za upotrebu. Redovno testirajte njegovu hemiju kako bi voda bila čista i bezbedna.

Naša preporuka je HLORNI GRANULAT.

To je univerzalno sredstvo za dezinfekciju otvorenih i zatvorenih bazena, banja i SPA centara.
Ove granule bele boje su karakterističnog mirisa na hlor. Hlorni granulat se upotrebljava rastvoren u vodi, u kojoj se lako, brzo i potpuno rastvara. Pokazuje snažno dezinfekciono delovanje na bakterije, gljivice i viruse (uključujući HIV, HBV i HCV virus).
Upotrebljava se za dezinfekciju vode u bazenima za rekreaciju i rehabilitaciju, vode za piće, opreme, površina, predmeta, sanitarnih čvorova i svih drugih uređaja koji nisu osetljivi na korozivno dejstvo hlora.
Kada ste pripremili svoj bazen za kupanje, ostaje Vam samo da uživate.