Čišćenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u čišćenju šporeta i rerne. Ako se ne čisti redovno, na zidovima rerne se vremenom talože masne naslage usled pripremanja hrane. Prilikom pečenja ta masnoća dimi i sagoreva. Zato je nakon pripremanja obroka potrebno malo više snage za ribanje.

Saveti za čišćenje i održavanje rerne

Prekrivanje

Verovatno najjednostavniji savet za održavanje rerne bio bi da na prvom mestu izbegavate da rerna postane zaprljana. Ukoliko pripremate neko jelo koje bi moglo da isprska rernu, prilikom kuvanja koristite poklopac. Tako će unutrašnjost vaše rerne ostati čista dok kuvate.

Koristite trikove sa kesom

Kesa za pečenje ne samo da omogućava toplom vazduhu da kruži oko mesa i jednako ga ispeče, pri čemu meso ostaje sočno, već i pomaže da rerna ne postane zaprljana. Upoteba kese za pečenje je dupla ušteda: smanjuje vreme pripreme kao i vreme koje vam je potrebno da očistite rernu.

Nabavite dobro sredstvo za čišćenje

Efikasno sredstvo koje će dobro očistiti masnoće i prljavštinu je najbolji način za čišćenje. Potrebno je samo da sledite uputstva na proizvodu. Obavezno nosite gumene rukavice i otvorite prozor da izluftirate prostoriju tokom čišćenja.

Standardni deterdženti nisu veoma efikasni kada se radi o čišćenju rerne jer nemaju mogućnost da rastvore ulja i uklone zagorele ostatke hrane.

Naša preporuka je KOLIBRI ODMAŠĆIVAČ TAKO LAKO.

To je bistra, prozirna homogena tečnost, žute boje i prijatnog mirisa. Efikasno čisti rerne, ringle, šerpe, aspirator, roštilj kao i sve ostale površine na kojima se taloži i sakuplja masnoća.

Kolibri odmašćivač je sredstvo za pranje i čišćenje tvrdih površina. Efikasno čisti baštenske garniture, roletne, radijatore, a posebnu primenu ima u kuhinji za čišćenje i odmašćivanje ringli, rerni, šerpi, delova aspiratora, pločica kao i ostalih površina na kojima se taloži masnoća.

Naprskati sredstvo na površinu koju treba očistiti, sačekati 5-10 minuta, prebrisati vlažnim sunđerom i isprati mlazom vode. Kod čišćenja rerni ponoviti isti postupak na temperaturi 50°C-60°C. Kod većih naslaga masnoća ponoviti postupak.

Ne koristiti na lakiranim i osetljivim površinama, kao i na poroznim površinama (npr. mermer).
Posle upotrebe uvek detaljno oprati ruke uz prethodno korišćenje zaštitnih rukavica.