Nisu svi podovi isti, niti podjednako laki za održavanje. Parket i brodski pod se ne smeju mnogo kvasiti, već se moraju prati određenim sredstvima. Laminat i mermerni podovi se peru namenskim deterdžentima, dok pločice u kuhinji nekad treba pažljivije oribati ukoliko su isprskane od kuvanja i spremanja.

Saveti za lako održavanje svih vrsta podova

Održavanje parketa

Održavanje parketa nije preterano zahtevno, ali ima par pravila kojih se treba pridržavati da bi parket dugo ostao sjajan i savršeno ravan. Parket nije potrebno često prati. Savetuje se da se više puta u toku nedelje prebriše suvom krpom i usisa, obavezno četkom, da se ne bi izgulio. Pre brisanja, uvek prvo usisajte parket, da biste uklonili krupnije nečistoće.

Držite se uputstva o doziranju sredstva za pranje podova, koristite mopove i krpe za brisanje parketa. Posle pranja na red dolazi poliranje parketa. Postoje odlična sredstva za poliranje kao i razne vrste tečnih voskova. Obratite pažnju da parket posle takvog tretiranja ne ostane klizav.

Održavanje laminata

Održavanje laminata je isto kao i održavanje parketa ili brodskog poda, samo je manje zahtevno, jer se ne radi o podnim površinama od prirodnog drveta. Laminat nije tako osetljiv na vodu, ne grebe se i ne haba brzo.

Čišćenje mermernih podova

Iako danas nisu tako česti, čišćenje mermernih podova je veoma jednostavno. Oni se veoma brzo prebrišu, usisaju ili očiste. Mermerne podove možete brisati skoro bilo kojim sredstvom. Prilikom izbora vodite računa da ne sadrže kiseline ili supstance koje nagrizaju. Njima biste mogli trajno da oštetite pod i uništite mu sjaj.

Naša preporuka je PODOSEPT

To je koncentrovani univerzalni biocidni proizvod za pranje i čišćenje podnih površina i pločica sa pojačanim dejstvom odmašćivanja i delovanja na patogene mikroorganizme. Idealan za pranje pločica, podova, većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama, sportskim halama, hotelima, restoranima i domaćinstvu. Veoma efikasna formula i za najotpornije prljavštine na unutrašnjim i spoljnim površinama, a naročito onim koje iziskuju viši nivo higijene. Produženi efekat dejstva i mala potrošnja sa velikim učinkom čišćenja čine ga jednim od najčešće odabranih sredstava za pranje, dezinfekciju i održavanje.
Najbolje je rastvoriti 20 ml Podosept-a u 5 litara vode. Jedan litar Podosept-a je dovoljan za 250 litara radnog rastvora. Površine koje se ne moraju ispirati usled dejstva baktericida ostaju duži vremenski period otporne na rast i razvoj širokog spektra bakterija.

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel!