Ukoliko vam je leto omiljeno godišnje doba, sigurni smo da ga ne možete zamisliti bez kupanja, sunčanja i opuštanja sa porodicom i prijateljima. Idealno rešenje za letnje vreline i način da ih lakše podnesete je bazen. Ipak, da bi voda u bazenu bila spremna za upotrebu, potrebno je izvršiti adekvatan tretman vode. Održavanje vode u bazenu je veoma lako ukoliko se radi redovno i na adekvatan način. Hemija za bazene je u tom slučaju pravo rešenje za svakodnevno održavanje kako bi voda ostala bistra i čista, bez štetnih supstanci, bakterija, virusa, algi i drugih štetnih elemenata za plivače.

Osnovni korak nakon punjenja vode u bazenu je testiranje nivoa pH vrednosti hlora u bazenu.

PH vrednost vode je mera kiselosti ili baznosti vode. PH se meri na skali od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera. Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača. PH-vrednost ispod 7,2 nadražuje oči, disajne puteve i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekciono delovanje sredstva sa hlorom jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH vrednost ispod 7,2. Takođe, nije preporučljiva ni pH-vrednost preko 7,8, pošto je nepovoljna za oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne. Da bi se ostvarila optimalna sredina za kupače, pH vrednost vode u bazenu treba održavati u intervalu od 7,2 do 7,6, a vodu tretirati kada vrednost poraste iznad 7,6.

Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH-vrednost i da se nakon merenja pH-vrednosti, u najviše slučajeva može utvrditi da je uzrok problema bila upravo previsoka pH-vrednost.

Za regulisanje pH vrednosti vode preporučujemo Regulator pH minus.

To je visoko koncentrovani preparat za smanjenje pH vrednosti vode. Kristalne granule bele boje bez mirisa su lako rastvorljive u vodi, pa je njegova primena veoma jednostavna. Regulator pH minus treba rastvoriti u plastičnoj posudi i sipati na više mesta po obodu bazena u periodu kada nema kupača (poželjno u večernjim satima). Dodavanjem 100g Regulatora pH minus na 10m³ vode smanjuje se pH vrednost vode za 0,1. Želimo vam ugodno kupanje!