U prošlom blogu smo govorili o tome kako da operete prozore, a da ne ostanu tragovi i mrlje, ali mnoge od nas brine pitanje: „Koliko često treba prati prozore?“ 

Precizan odgovor na ovo pitanje ne postoji, ali ako živite u mestu gde ima mnogo prljavštine u vazduhu (na primer, dim od peći na drva ili zagađen vazduh), moraćete prozore da perete relativno često. Generalno, trebalo bi prozore da perete jednom mesečno. Što češće budete prali prozore, na njih će se hvatati manje prljavštine i masnoće, a tako ćete brže i lakše da ih operete.

Prozore možete da perete u bilo kojim vremenskim uslovima, ali je lakše primetiti prljavštinu i fleke na prozorima kad je napolju sunčano. Međutim, kao što smo naveli u prethodnom blogu, na direktnoj sunčevoj svetlosti prozori mogu brže da se osuše, a to može da dovede do pojave tragova i pruga na prozorskom staklu. Zbog toga je najbolje prati prozore kada je napolju oblačno.

Detaljnije pranje se smatra optimalnim dva puta godišnje. I to, u jesen pre početka hladnog vremena i u proleće s dolaskom vrućine. Smatra se da su idealni meseci za to oktobar, april i maj. U oktobru prašina ne leti tako intenzivno kao leti, pa će se zato manje taložiti na staklu. A u maju se rešavate nečistoće i prašine koja se nakupila tokom zime. Ako se ipak odlučite da perete prozore zimi, lako možete oprati staklo iznutra. Pranje prozora zimi je nepraktično, jer će voda brzo da se zamrzne. U tom slučaju dobra ideja je da koristite malo vrele vode da biste sprečili zamrzavanje na prozorskom staklu, a takođe ćete morati brže da povlačite brisač stakla.

Brisanje prozora na ispravan način

Koliko često ćete prati prozore zavisi i od toga na koji način brišete prozore. Ukoliko brišete prozore na ispravan način, duže će ostati čisti i nećete morati stalno da ih perete. Prozor počnite da brišete počevši od gornjeg levog ugla i odatle nastavite dalje kako biste proces završili na ispravan način. Uvek je najbolje početi od vrha prozora. Ovo se odnosi i na velike i na male prozore, na kojima je staklo podeljeno na dva manja krila. Završite tako što ćete ivice i donji deo prozora da izglancate suvom krpom za čišćenje ili kuhinjskom krpom i na taj način da izbegnete ostavljanje tragova i pruga. Ako su vaša prozorska stakla izuzetno prljava, verovatno će biti potrebno da ih operete dva puta.

Na to koliko ćete često prati prozore utiče i kvalitet deterdženta i sredstava za brisanje staklenih površina.

 

Nekvalitetna sredstva ne samo da slabo čiste prljavštinu, već i ostavljaju tragove. Ukoliko ste se odlučili da češće prebrišete svoje prozore radi održavanja, možete koristiti sredstvo koje je pogodno za čestu primenu.

Naša preporuka je SCREEN CLEANER.

To je tečnost prijatnog mirisa, jednostavne primene sa vidljivim efektom „ČISTO“. Odstranjuje nečistoće, prašinu i masnoće bez ostavljanja tragova. Sprečava stvaranje statičkog elektriciteta i smanjuje taloženje prašine. Pogodan je za tretiranje svih staklenih površina, kamera, foto-aparata, ogledala, TFT, LCD, laptop ekrana.

Na koji način i koliko često vi perete prozore? Ukoliko imate koristan savet, napišite nam u komentaru.