Sapun, tečni ili čvrsti uklanja bakterije sa ruku

Pranje ruku je svakodnevna rutina koja u higijenskom smislu smanjuje rizik od zaraznih bolesti. Stvar je prosta – naše ruke su najizraženiji deo tela, sa njima obavljamo mnoge radnje i shodno tome, podložne su prljanju. Dolazimo do zaključka da je sapun preko potrebno higijensko sredstvo. Međutim, postavlja se pitanje da li je bolji tečni ili čvrsti sapun? Iako se čvrsti sapun pravi preko 5 hiljada godina, tečni sapun je u prednosti zbog tehnološkog napretka tj. samog načina izrade. Pranje ruku je svakodnevna rutina koja u higijenskom smislu smanjuje rizik od zaraznih bolesti. Stvar je prosta – naše ruke su najizraženiji deo tela, sa njima obavljamo mnoge radnje i shodno tome, podložne su prljanju. Dolazimo do zaključka da je sapun preko potrebno higijensko sredstvo. Međutim, postavlja se pitanje da li je bolji tečni ili čvrsti sapun? Iako se čvrsti sapun pravi preko 5 hiljada godina, tečni sapun je u prednosti zbog tehnološkog napretka tj. samog načina izrade. Prednosti tečnog sapuna su sledeći:

Higijena 

Razni stručnjaci savetuju, da bi trebalo što češće koristiti tečni sapun za pranje ruku.

Bolja i temeljnija higijena su jedan od razloga. Naime, kada peremo ruke čvrstim sapunom, mnoge bakterije koje nosimo na rukama ostaju na sapunu. Takođe, kada završimo sa njim, on najčešće ostaje mokar pa se pomenute bakterije lakše razmnožavaju. Kod tečne varijante ovaj problem ne postoji – svu količinu koju uzmemo ispiramo vodom, zajedno sa bakterijama.

Praktičnost

Tečna verija sapuna je mnogo praktičnija jer je dovoljan samo jedan pritisak na dozator i imamo dovoljno tečnosti da temeljno operemo ruke.

Osim toga, kada ste poslednji put videli u čvrsti sapun u toaletu nekog tržnog centra, kafića ili bilo kom drugom javnom mestu? Praktičnost i bolji higijenski uslovi su razlozi zbog kojih se svi javni objekti odlučuju za tečni sapun, koji se na ovakvim mestima uglavnom sipa u dozere.-

Ekonomičnost

Čvrsti sapuni se brže tope, plus ako su na mokroj površini, taj proces se dodatno ubrzava.

Kada potrošimo polovinu sapuna, imamo osećaj da nije to to jer više ne peni kao pre i nije tako kompaktan. Nažalost, ova situacija se dešava gotovo redovno. Sa tečnom varijantom, ovaj problem je rešen. Svaka kap sapuna se iskoristi kako treba, a sapun mnogo duže traje. Izgleda kao da nam tečni sapun štedi novac. To je poprilično dobra vest, zar Vam se ne čini?

Naš KOLIBRI TEČNI SAPUN – PENA je sapun-pena namenjen je za svakodnevno i često pranje ruku.

Zbog male potrošnje idealan je za upotrebu u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, velikim prometnim toaletima,tržnim centrima, domaćinstvima, školskim i predškoliskim ustanovama i drugim objektima gde je neophodno često pranje ruku. Laganog, osvežavajućeg i ugodnog mirisa, stvara bogatu penu koja se lako ispira. Neguje i hidrira kožu čineći je glatkom i mekom. Namenjen je svim tipovima kože, pH neutralan, ne isušuje i ne iritira kožu. Sistem koji sapun pretvara direktno u penu obezbeđuje odličnu ekonomičnost.

Izvor: www.diplon.net/