Kada je raspremanje stana u pitanju, stavka bez koje ono ne može proći jeste pranje prozora, što mnogima baš i nije omiljen deo posla. Ako svemu tome dodamo i sve staklene površine u domu, onda se stvar dodatno komplikuje.

U nastavku teksta pronađite korisne savete i trikove za pranje prozora.

Uvek perite prozore kada je napolju oblačno.

Sunčano vreme nije pogodno za pranje staklenih površina, jer ih osuši pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega i ostaju bele mrlje posle pranja. Zato je bolje prati prozore kada je napolju oblačno, ali je bitno da ne pada kiša.

Kako da operete prozore, a da ne ostanu tragovi i mrlje?

Prvo što treba da uradite jeste da temeljno očistite ram pre nego što počnete sa čišćenjem samog prozora. Zatim pokvasite sunđer ili krpu za čišćenje i dodatno izribajte na onim mestima gde je prozor posebno prljav. Još jedna od važnih stavki jeste da brisač prozora ne povlačite samo u jednom smeru. Ne zaboravite da sve vreme skupljate višak vode brisačem i da redovno menjate vodu – čim postane mutna i prljava.

Preporuka je da umesto obične koristite destilovanu vodu, jer je obična voda iz česme prepuna kamenca, što takođe utiče na bele mrlje na staklenim površinama posle pranja.

Pre nego što naprskate sredstvo za pranje, prozore prvo prebrišite sunđerom koji ste natopili u vodu, kako biste skinuli one grublje slojeve prljavštine i prašine. 

I naposletku, kada ste svoje prozore tretirali sredstvom za čišćenje, ostalo je da dobro uglancate staklene površine, a to je ujedno i ključan korak kako biste dobili efekat čistih prozora i visokog sjaja.

Pre svega, treba da odaberete adekvatnu krpu odnosno tkaninu za glancanje. Mnogi praktikuju da za ovaj korak koriste papirne ubruse, što nije preporučljivo, jer ostavlja tragove, što važi i za obične pamučne krpe. Najbolje bi bilo da koristite krpu od mikrofibera, odnosno magičnu krpu.

Sve ovo, naravno, možete primeniti i na ostale staklene površine u vašem stanu – ogledala, staklene police, stolove i slično.

Za pranje staklenih površina preporučujemo STAKLOČISTAČ.

To je tečno, obojeno sredstvo za pranje svih staklenih površina, prijatnog mirisa. Efikasno odstranjuje nečistoće, prašinu i masnoće bez ostavljanja tragova. Čisti i daje blistav izgled Vašim prozorima i drugim tretiranim staklenim površinama, a u prostoriji ostavlja mirisnu svežinu. Koristi se u domaćinstvu i svim objektima koji zahtevaju redovno čišćenje i održavanje staklenih površina.

U narednom blogu pročitajte koliko često treba prati prozore.