Dolazak proleća je pravo vreme za osveženje doma i prilika da doprete do onih površina koje ste tokom zimskih meseci pomalo zapostavili. Par dana pre čišćenja prošetajte po kući i pogledajte šta sve treba da se uradi. Usredsredite se na one delove stana koji su vam najvažniji, a to su obično nameštaj, kućni aparati i podovi.

Napravite plan za prolećno spremanje stana i kuće

Da bi čišćenje bilo brže i temeljnije, neophodan je jasan i precizan plan. Popišite sve što vaše prolećno spremanje stana treba da podrazumeva kao što su bacanje nepotrebnih stvari, izbacivanje starog nameštaja, poklanjanje odeće, krečenje, detaljno čišćenje.

Prikupite svu potrebnu opremu za prolećno čišćenje

Nabavite svu neophodnu kućnu hemiju, kese za đubre, kutije za pakovanje stvari koje ćete odložiti, usisivač. Prolećno čišćenje bi, pored odlaganja stvari, trebalo da podrazumeva i potpunu dezinfekciju prostora. Pravo je vreme da obnovite zalihe sredstava za čišćenje. Razmislite o proizvodima koje najčešće koristite, kao i o onima koji će vam možda trebati za veliko čišćenje, napravite spisak i postarajte se da imate sve što vam je potrebno. Ne zaboravite na prirodna sredstva koja možete sami da napravite, a koja su takođe vrlo efikasna – sredstva na bazi sirćeta, limuna i sode bikarbone. Proverite da li imate dovoljno sunđera, rukavica, četki za ribanje i ostale opreme neophodne za čišćenje.

Rešite se nepotrebnih stvari

Kod velikog čišćenja obavezno je baciti suvišne stvari iz kuće. Ako nešto niste koristili proteklih godinu dana, verovatno vam neće nedostajati. Takođe, proverite ormariće u kuhinji i kupatilu. Izbacite sve lekove, kozmetiku i hranu kojoj je istekao rok trajanja. Savetujemo da upotrebite dve kutije. Jednu da odvojite stvari koje su za bacanje, u drugu stavite one koje treba sačuvati. Istu metodu možete primeniti i na papire koji su vam se nakupili u kući.

Prolećno čišćenje kuhinje

Kuhinja svakako predstavlja centralno mesto jednog doma. Očistite sve kuhinjske elemente i bacite polomljeno posuđe. Proverite rok trajanja svih namirnica u kuhinji, bacite sve čemu je istekao rok upotrebe. 

Provera i temeljno čišćenje uređaja u domaćinstvu

Očekujemo da će nas električni aparati dobro služiti svaki put kada nam zatrebaju, ali često znamo da zanemarimo njihovo održavanje. Proleće je idealno vreme da proverite da li vaši aparati dobro rade. Ne zaboravite da čak i ono što nam je stalno u upotrebi, poput frižidera, šporeta, rerni, mikrotalasne, ketlera, moramo redovno čistiti. Čak i usisivači traže pranje filtera i posuda. Što temeljnije održavate kućne aparate, to vam bolje i duže služe.

Očistite frižider, odmrznite led u zamrzivaču i dobro očistite unutrašnjost. Frižider je vrlo često prepun mrvica, fleka i mrlja od hrane. Izvadite sve police i pregrade, pa ga temeljno očistite i operite.

Mikrotalasna mora redovno da se održava, često ostaju tragovi masnoće po njoj, pa zbog toga može da dodje do kvara. I nju uzmite u obzir za generalno spremanje, izvadite rotirajući tanjir i sve prebrišite.

Temeljno očistite šporet, mašinu za pranje sudova, a antibakterijskim sredstvima očistite ventilacione i klima uređaje. Odmaknite šporet od zida, obrišite ga sa svih strana, oribajte rernu.

Čišćenje kuhinjskih elemenata

Kuhinjske elemente uglavnom preskočimo, ali kada je veliko raspremanje u pitanju, na njih ne smemo zaboraviti. Pre svega, ispraznite elemente, prebrišite predmete koji stoje u njima i odložite ih na sto da se suše. Zatim prebrišite unutrašnjost kuhinjskih elemenata i fioka. Rešite se svega što vam nije potrebno, namirnica kojima je prošao rok, uredno složite svo svoje posuđe. 

Prolećno čišćenje spavaće sobe

Ne samo da je važno da redovno usisavate krevet, isto tako je važno i da perete prekrivače i dekorativne jastuke. Tako ćete biti sigurni da u vašem krevetu nema prašine. Proizvođači savetuju redovno rotiranje dušeka. Tako ćete mu produžiti životni vek i imati bolje uslove za spavanje. Takođe, obavezno usisajte dušek i osvežite ga nekim od sredstava za dezinfekciju u spreju. Operite jorgane, prekrivače i jastuke. Kako je došlo vreme da odložite sve zimske prekrivače, pre nego što ih spakujete najbolje bi bilo da ih operete i osušite na prirodnom vazduhu.

Spremanje sezonske odeće

Dolazi nam toplije vreme i period kada pakujemo džempere, kapute i drugu zimsku odeću. Spremanje sezonske odeće je jednostavan postupak, ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih saveta. Pobrinite se da su kutije i prostori u koje spremate sezonsku odeću čisti i suvi, kako bi odeća bila u dobrom stanju do druge zime.

Par saveta za čišćenje dnevne sobe

Ovoj prostoriji bi trebalo da posvetite najviše pažnje s obzirom da u dnevnoj sobi provodimo najviše vremena. Unesite nove detalje, sklonite sve što je suvišno i postarajte se da u sobi uvek ima dovoljno sunčeve svetlosti.

  • Usisajte i operite tepihe, a zatim operite podove. Pomerite kauč i ostale komade nameštaja kako biste obrisali prašinu, a zatim usisajte i operite tepihe i podne površine.
  • Prebrišite lustere, lampe i sijalice.

Ovo je pravi trenutak da se pozabavite lusterima, sijalicama i ostalim vrstama rasvete koju posedujete u stanu. Odvrnite i skinite sve elemente rasvetnih tela za koje je to moguće, uključujući i sijalice u kojima se skuplja prašina, očistite ih propisno i budite sigurni da su se svi elementi dobro osušili pre nego što ih vratite. Izbegavajte upotrebu sredstava za čišćenje, naročito kada je u pitanju čišćenje samih sijalica. Mikrofiber krpa koju ste prethodno pokvasili biće dovoljna za većinu prašnjavih stvari.

  • Operite prozore i zavese. Iskoristite ovo vreme da detaljno operete ne samo staklene površine već i roletne i venecijanere.
  • Obrišite prašinu sa police za knjige. To znači da ćete morati da obrišete prašinu sa svake knjige ponaosob.

Naša preporuka je PODOSEPT.

To je koncentrovani univerzalni biocidni proizvod za pranje i čišćenje podnih površina i pločica sa pojačanim dejstvom odmašćivanja i delovanja na patogene mikroorganizme: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aereus, Salmonella Tiphymurium, Candida albicans, Esherichia coli, Shigella Flexneri 2a, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis.

Idealan je za pranje pločica, podova, većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama, sportskim halama, hotelima, restoranima i domaćinstvu. Veoma efikasna formula i za najotpornije prljavštine na unutrašnjim i spoljnim površinama, a naročito onim koje iziskuju viši nivo higijene. Produženi efekat dejstva i mala potrošnja sa velikim učinkom čišćenja čine ga jednim od najčešće odabranih sredstava za pranje, dezinfekciju i održavanje.

U narednom blogu pisaćemo o prolećnom čišćenju kupatila.