Sigurno ste često bili u prilici da viđate na sredstvima za higijenu da je jedan od ključnih sastojaka alkohol.

Možda ste se nekada zapitali zašto je baš alkohol glavni sastojak takvih proizvoda? Za alkohole je karakteristično da deluju bakteriostatski zavisno od koncentracije i vrste. Postoje različite vrste alkohola, a generalna podela je na primarne, sekundarne i tercijalne. Poslednje dve grupe nemaju primenu u medicinske svrhe dok su od primarnih najčešće u upotrebi etanol, izopropanol i propanol. Od njih se najviše koristi etanol, dok se izopropanol ređe koristi. Etanol svoje najbolje antiseptičko delovanje ispoljava u koncentraciji od 70%. Već u koncentracijama 8-10% koči razvijanje bakterija dok u koncentracijama 60-70% ima maksimalni efekat. Iz tog razloga razvili smo specijalnu formulu za sa čak 72, 2% etanola i dodatkom glicerina koji će zaštiti Vašu kožu od isušivanja, s obzirom da alkoholi mogu biti jako agresivni.

Alkosept je idalan za primenu u zdravstvu (hirurzi, lekari, sestre, pomoćno osoblje), veterini, farmaceutskoj i javnoj higijeni.

U pitanju je efikasan baktericid, fungicid i virucid. Uništava vegetativne oblike gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, gljivice i lipofilne viruse (HIV, HBV, herpes simplex virus). Delotvoran je i protiv bolničke super bakterije Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Takođe je karakterističan po tome što jako brzo deluje tako da potpuni dezinfekcioni efekat postiže se već nakon 30 sekundi od kontakta.

Izvor: www.stetoskop.info