Iako redovno održavamo higijenu doma, obično se zna da, kada dođe jesen, sledi generalno čišćenje stana i vraćanje zimske garderobe u upotrebu. Najvažniji razlog je što će vas higijenski dom učiniti manje ugroženim od prehlade i gripa.

Bilo da nas čekaju male ili velike površine, detaljno usisavanje i brisanje parketa i podova, kao i menjanje garderobe, nikome nije omiljena aktivnost.

Napravite plan

Prilikom svake akcije, kako bi one prošle brzo, ali efikasno, važno je napraviti plan i strategiju. Kako sebi ne biste stvarali pritisak, važno je da organizujete svoje vreme onako kako vama najviše odgovara. Nemojte forsirati sebe i u jednom danu iscrpeti svu snagu na sređivanje doma. Ne opterećujte se time da sve završite sada i odmah. Napravite dnevni raspored i ograničite broj prostorija koji ćete detaljno srediti u toku dana. Ovakav plan će vam olakšati čišćenje i promeniti sam pogled na sređivanje, a vi ćete biti srećniji i ispunjeniji jer ste obavili obaveze koje ste planirali za danas.
Ako želite da napravite atmosferu za čišćenje što podnošlijivijom, a i da biste podigli svoje raspoloženje, pustite muziku. Potom, pregledajte stvari i predmete koje posedujete, i slobodno napravite selekciju onoga što koristite i što vam je potrebno, i onoga što vam bespotrebno zauzima prostor.
Isto uradite i sa svojim ormanima i odećom u njima, jer je možda vreme da poklonite ono što ne nosite više.
Obrišite prašinu sa krpama od mikrofibera u celoj kući, pošto će ovo smanjiti količinu alergena i poboljšati kvalitet vazduha. Nemojte preskočiti roletne, okvire vrata, ventilatore, sijalice, ramove slika, i ostale sitnice. Za staklo koje prekriva slike, ekrane TV-a i kompjutera uzmite sredstvo za čišćenje stakla i sipajte ga na krpu od mikrofibera da ne biste oštetili površinu.

Pre nego što ste ubacili svoju zimsku garderobu u ormare, nije loše da ih dezinfikujete Asepssolom 1%. Na ovaj način rešićete se bakterija i biti sigurni da će vaša garderoba biti na čistom.

Ukoliko su garderoberi otvoreni, često korišćeni pa zaprljani ili čak masni od prstiju, možete ih prebrisati Tako Lako sredstvom koje efikasno čisti sve površine na kojima se taloži masnoća.

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel!