Pospremanje stana nas čeka svakodnevno, ali uglavnom to ne stižemo onako kako bismo želeli. U velikom prostoru, održavanje podova je veći posao, jer treba očistiti ispod kreveta, nameštaja, u svim uglovima, ali i prometnim delovima. Mali prostori se sa druge strane još više prljaju, jer su uglavnom prometniji, pa ako se ne čiste redovno i marljivo, svaka prljavština postaje vidna.

Održavanje podova je presudno za održavanje higijene doma.

Ukoliko podovi nisu čisti, sva prljavština se raznosi po celoj kući ili stanu. Pri tom, podovi su najveće i najizloženije površine u domu. Hodnici, predsoblja i terase su direktno izloženi nečistoći koju unosimo spolja. Takođe, teško je očistiti sve podove u stanu odjednom, pogotovo posle dužeg vremena nepranja. Zbog toga je mnogo bolje rešenje održavati ih redovno, naizmenično ih usisavati, suvo i mokro ih brisati dva do tri puta u toku nedelje. Ukoliko ne stižete da svakodnevno usisavate, metla je prvo pomoćno sredstvo. Tako će se krupnije nečistoće ukloniti i sprečiti dalje raznošenje po kući ili stanu.

Najvažniji deo u čišćenju kuće ili stana je pranje podova.

Održavanje parketa nije preterano zahtevno, ali ima par pravila kojih se treba pridržavati da bi parket dugo ostao sjajan i savršeno ravan. Parket nije potrebno često prati. Savetuje se da se više puta u toku nedelje prebriše suvom krpom. Pre brisanja, uvek prvo usisajte parket, da biste što više uklonili krupnije nečistoće. Koristite mopove i krpe za brisanje parketa, a ne stare krpe, jer se lako cede i mogu da pokupe i odlepe nečistoće, dok stare krpe nikad ne mogu do te mere da se iscede, te se njima raznosi nečistoća sa viškom tečnosti koja sa njih curi. Održavanje laminata je isto kao i održavanje parketa ili brodskog poda, samo je manje zahtevno, jer laminat nije toliko osetljiv na vodu, ne grebe se i ne haba brzo.

Postoji li idealno sredstvo za čišćenje podova?

Pranje podova podrazumeva korišćenje sredstva koje će biti što efikasnije, pa bi najbolje bilo da podrazumeva i temeljnu dezinfekciju ali i sjaj, naravno uz negovanje svih površina bez ikakvih oštećenja.

PODOSEPT je univerzalni deterdžent za pranje i čišćenje podova.

To je koncentrovani, biocidni proizvod za pranje i čišćenje podnih površina i pločica sa pojačanim dejstvom odmašćivanja i delovanja na patogene mikroorganizme. Idealan je za pranje pločica, podova, većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama, sportskim halama, hotelima, restoranima i domaćinstvu. Produženi efekat dejstva i mala potrošnja sa velikim učinkom čišćenja čine ga jednim od najčešće odabranih sredstava za pranje, dezinfekciju i održavanje. Potrebno je rastvoriti 20 ml Podosept-a u 5 litara vode. Jedan litar Podosept-a je dovoljan za 250 litara radnog rastvora.