Na visokim temperaturama jedino pravo osveženje pruža kupanje u bazenu. Ali, bazenska voda zahteva posebnu negu i održavanje. Vlasnici bazena su se pre ili kasnije suočili sa problemom na početku sezone, jer im se divna prozirna voda pretvorila u zelenu.

Kada vam bazen pozeleni, znači da su se zelene alge namnožile po ivicama i dnu bazena.

Alge služe kao hrana bakterijama i pospešuju njihovo razmnožavanje. Najčešći uzrok pojave rasta algi je nemogućnost održavanja konstantnog i adekvatnog nivoa slobodnog hlora u vodi i neprisutnost efikasnih algicida. Rastu algi takodje pogoduju i sunčeva svetlost, toplota i smanjena cirkulacija vode. Pojava algi može zamutiti vodu u bazenu i učiniti je zelenom i neprijatnog mirisa. Da bi bazen bio čist i higijenski bezbedan, osim hlora i dobre filtracije vode, neophodno je i dodavanje algicida, sredstva za suzbijanje algi. Održavanje bazenske vode nije komplikovano, samo iziskuje malo vremena i truda. Zato ne očajavajte na početku sezone ako vas sačeka zelena voda u bazenu. Pravilnom upotrebom određenih hemijskih sredstava vaš bazen će vas ponovo mamiti svojom prozirnom i čistom vodom. Nekada je za ovaj proces potrebno dva, nekada i do pet dana. Zavisi od toga u kakvom stanju je bazen ostavljen u prethodnoj sezoni, i koliko je bio zaštićen tokom zime.

To je koncentrovano algicidno sredstvo za sprečavanje rasta i razvoja algi u bazenima za plivanje i rekreaciju, fontanama i svim objektima gde postoji mogućnost nastanka i taloženja algi. Ova bistra bezbojna tečnost karakterističnog mirisa učiniće vašu vodu u bazenu prozirnom i čistom i obezbediti kvalitet vode tokom cele sezone. Testiranje preparata i njegova efikasnost obavljena je na sojevima algi kao što su: Nostoc soj 2SW9B – modrozelena alga, Anabaena soj Č2 – modrozelena alga, Microcystis soj PCC7806 – modrozelena alga, Chlorella soj – zelena alga, Selenastrum soj – zelena alga. Inicijalna doza je 200ml sredstva na 10.000 litara vode. Doza održavanja je 50 ml sredstva na 10.000 litara vode jednom u sedam dana. Posle toga vam ostaje samo da uživate!

Uvek uz vas, vaš Jasvel!