Pranje podova podrazumeva korišćenje sredstva koje će biti što efikasnije, pa bi najbolje bilo da podrazumeva kako temeljnu dezinfekciju tako i sjaj, naravno uz negovanje svih površina bez ikakvih oštećenja.
Sredstvo za čišćenje podova ne mora da sadrži hemikalije, pogotovu kada se ne ispira sa poda, već se tu i suši. Domaća sredstva poput crnog čaja, sirćeta, prirodnih ulja ili alkohola su svima na dohvat ruke i mogu se koristiti kao sredstvo za brisanje podova, kako bi okruženje u kojem boravite bilo besprekorno čišto.

Nekoliko ideja za pranje podova:

Crni čaj kao odlično sredstvo za čišćenje podova

Da li ste znali da crni čaj možete koristiti i za sjajan izgled drvenih podova u vašem domu? Crni čaj skuvan od 8 ili 10 kesica u pola litre vode, ohlađen i razređen sa vodom, odlično je dezinfekciono sredstvo.

Crni čaj sjajno glanca sve drvene površine, jer tanini iz čaja dodaju topao ton i izvlače prirodne boje drveta, čineći pod savršeno čistim i osveženim. Takođe, crni čaj kao sredstvo za brisanje podova sprečava razvoj bakterija na podovima, te je i to jedna od prednosti korišćenja ovog čaja u svrhu pranja i održavanja podova svih vrsta.

Prirodna ulja, poput maslinovog i suncokretovog ulja neguju drvene

Prirodna ulja, poput maslinovog i suncokretovog ulja neguju drvene podove. Napravićete odlično prirodno sredstvo za čišćenje podova ako pomešate 1 šolju ulja, 1 litru vode, pola šolje alkohola i pola šolje sveže isceđenog limunovog soka.

Ako izbacite vodu iz recepture, mešavinu možete čuvati u plastičnoj boci, pa je po potrebi mešati sa vodom, kao i sa drugim kupovnim sredstvima za čišćenje drvenih podova.

Sirće kao sredstvo za održavanje podova

Sirće je odlično dezinfekciono sredstvo, ali je potrebno razređivati ga sa vodom. Ako direktno tretirate parket ili drvene površine sirćetom, rizikujete da kiselina napravi bele mrlje i uništi sjaj poda. Iz tih razloga je sirće vrlo efikasno u čišćenju pločica i mermera, a za brisanje drvenih površina preporučuje se u kombinaciji sa vodom.

Akohol kao vrlo pogodno sredstvo za brisanje podova

Poliranje podova ne mora uvek da zahteva neko posebno sredstvo, jer je alkohol u toj ulozi veoma efikasan. Za poliranje i čišćenje podova vam može pomoći mešavina ¼ šolje ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike votke ili alkohola.

Profesionalna sredstva za pranje podova

Za dobar izgled podova je potrebna stalna nega. Podu treba dati ne samo sjaj već i ojačati njegovu otpornost na duži period. Ako je pod adekvatno negovan, to utiče na njegov izgled i kvalitet, pa se može računati na njegovu postojanost duže vreme. Zbog toga je veoma bitan odabir sredstva za pranje podova.

To je univerzalni koncentrovani antibakterijski deterdžent za pranje i čišćenje podova. Idealan za pranje pločica, podova, većih površina u zdravstvu, javnim ustanovama, sportskim halama, hotelima, restoranima i domaćinstvu. Veoma efikasna formula i za najotpornije prljavštine na unutrašnjim i spoljnim površinama, a naročito onim koji iziskuju viši nivo higijene. Produženi efekat dejstva i mala potrošnja sa velikim učinkom čišćenja čine ga jednim od najčešće odabranih sredstava za pranje, dezinfekciju i održavanje.
Što se tiče načina primene, potrebno je rastvoriti 20 ml Podosept-a u 5 litara vode. Jedan litar Podosept-a je dovoljan za 250 litara radnog rastvora. Površine koje se ne moraju ispirati usled dejstva baktericida ostaju duži vremenski period otporne na rast i razvoj širokog spektra bakterija.

Uvek uz Vas, Vaš Jasvel!