Epidemija sezonskog gripa se pojavljuje svake godine, većinom između decembra i marta.

Uzrok su virusi, koji se lako šire kontaktom sa drugim zaraženim osobama, najčešće rukovanjem, ili drugim telesnim kontaktima poput grljenja i ljubljenja. Pored sezonskog gripa, ovaj period je karakterističan i po prehladama i drugim brojnim infekcijama koji se lako šire na mestima gde je velika cirkulacija ljudi. Od ovih infekcija se možete štititi na više načina, najpre tako što ćete održavati redovnu higijenu ruku. No, često obično pranje ruku sapunom i vodom nije dovoljno da bi se uklonile sve bakterije i virusi koji mogu da se jave, zato se preporučuje i njihova dezinfekcija nakon pranja. Za tu svrhu na tržištu postoji više proizvoda koji sadrže jedan ili više dezinficijensa na bazi etil alkohola ili isopropranola.

Ova sredstva upotrebljavaju se nakon standardnog pranja ruku u svrhu antisepse, naročito u bolničkim uslovima te se tako u dodatnoj meri nakon običnog, redovnog pranja ruku, smanjuje broj mikroorganizama tzv. tranzitorne flore na minimum. Primenjuju se nakon pranja ruku sapunom i vodom, utrljavaju se u kožu ruku prema uputstvima proizvođača, a najčešće je to oko 30 sekundi, sve dok se koža ne osuši.

Dezinfekcijska sredstva treba birati pažljivo, vodeći pri tom računa o njihovim aktivnim sastojcima i karakteristikama.

Naša preporuka je da koristite Deziall.

Ovo tečno dezinfekciono sredstvo koje zahvaljujući etil alkoholu obezbeđuje brzu dezinfekciju kože, a hlorheksidin diglukonat stvara zaštitni antimikrobni film, koji obezbeđuje zaštitu od kontaminacije do narednih 6 sati. U pitanju je baktericid, fungicid, virucid i tuberkulocid, koji uništava vegetativne oblike gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, a delotvoran je i protiv bolničke super bakterije Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Koristi se nerazblažen za dezinfekciju ruku i kože tela u zdravstvu, veterini, prehrambenoj industriji i javnoj higijeni.

Izvor: www.stetoskop.info
Uvek uz vas, Vaš Jasvel!