Kada je reč o pranju posuđa, najbolji savet je da suđe operete odmah nakon jela jer ako na tanjiru ostane bilo kakav ostatak hrane on će se osušiti i skoriti, pa što duže stoji, teže ćete oprati. Ako ne možete odmah oprati prljavo posuđe, barem ga ostavite potopljeno u vodi.

Kako da što lakše operete sudove?

Kod ručnog pranja posuđa preporučuje se sledeći redosled: operite prvo čaše, zatim pribor za jelo, pa tanjire, šoljice i činije, pa tek na kraju lonce, šerpe i tiganje.

Voda u kojoj perete posuđe će duže ostati čista ako prvo operete manje prljavo posuđe. Svaku posudu treba isprati, a ako dodate koju kapljicu sirćeta u vodu za ispiranje, uklonićete masne naslage i vaše posuđe će dobiti sjaj.

Čaše u kojima je bilo mleko ili alkohol isperite u hladnoj vodi pre pranja. Kada stavljate čaše u sudoperu, pazite da ih ne okrznete ili razbijete i da voda ne bude prevruća, jer bi čaše mogle popucati. Ako perete skupocene čaše i fino porcelansko posuđe, stavite krpu na dno sudopere kako se ne bi oštetili na tvrdoj površini.

Posuđe od olovnog kristala nemojte prati u vrućoj vodi i nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa. Ako jedna čaša uđe u drugu tako da ih ne možete razdvojiti, gornju čašu napunite hladnom vodom, a donju potopite u toplu vodu te lagano izvucite gornju čašu.

Drške većine noževa, osim onih najmodernijih, osetljive su na toplotu i vlagu. Ukoliko perete starinske noževe koji imaju dršku izrađenu od kosti ili umetnih materijala, nastojte da se drška ne navlaži previse dok perete nož.

Naziv “nerđajući čelik” ne odgovara sasvim osobinama tog materijala jer na priboru za jelo izrađenom od nerđajućeg čelika možete povratiti sjaj ukoliko ga istrljate običnom plutom. Ako se pripremate za posebnu priliku, ako ste pozvali goste na večeru, tragove od prstiju možete ukloniti sa pribora za jelo izrađenog od nerđajućeg čelika ako ga istrljate krpom namočenom u belo vinsko sirće.

Ako želite ukloniti mrlje od čaja istrljajte šoljicu mekanom krpom na koju ste prethodno naneli sodu bikarbonu ili so.

Čak ni nakon pranja pribor za jelo ne izgleda besprekorno čisto. Zato krpa namočena sirćetom može učiniti čudo.

Naša preporuka je KOLIBRI GRANDE

Kolibri Grande je namenjen za svakodnevno pranje posuđa. Odstranjuje masnoću i zaprljanja, a nakon njegove primene posuđe dobija blistavi sjaj i belinu. Istisnuti 2-3 mlaza direktno na sunđer, oprati posuđe na uobičajen način. Nakon toga isprati toplom vodom. Posle svakog pranja ruke isprati u čistoj vodi. Osobe osetljive ili oštećene kože trebalo bi da izbegavaju duži kontakt sa rastvorom sredstva za pranje. Koristiti rukavice.