Nakon porodičnog ručka ili zabave, vaš najbolji saveznik u čišćenju kuće je sigurno mašina za pranje sudova. Međutim, neke posude i pribor ipak treba oprati ručno.

Nekoliko vrsta posuđa koje bi trebalo da perete ručno:

Profesionalni noževi

Iako neki aparati za pranje posuđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine za sudove i abrazivni deterdženti otupiće njihovu oštricu. Bolje ih je oprati ručno pa osušiti čistom suvom krpom te ostaviti još malo da se osuše na vazduhu.

Rende za sir

Nemojte se iznenaditi ako ovu sitnicu stavite u mašinu, a ona vam nakon pranja izgleda kao da nije ni oprana. Sudomašina nema sposobnost da pokupi sav sir koji se zavukao u rupice, zato je bolje da se za to pobrinete vlastitim rukama.

Kristalne figure i posuđe

Možda se bojite da ručno perete čaše od dragocenog kristala, ali pranjem u mašini tek možete ostati bez njih. Visoke temperature u sudomašini i blizina drugih predmeta mogu prouzrokovati napuknuća na kristalu. Da biste ga očistili, zagrejte dve šoljice sirćeta i ulijte ga u veću posudu. U sirće stavite čaše ili činije i umačite tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite krpom bez dlačica za savršeni sjaj.

Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razvijaju u mašini tokom pranja i sušenja, s drvom takođe rizikujete da promeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u mašini, najbolje je takve stvari prati ručno. Vruća voda može otopiti ili izmeniti drvene predmete. Kako biste ih pravilno održavali i oprali, jednostavno umočite sunđer u toplu vodu sa malo sapunice i time ih izribajte, pa isperite pod mlazom tople vode.

Bakarno posuđe

Zbog svog sastava odlične su za kuvanje, ne ispuštaju hemikalije u hranu i dugotrajne su. Ali ako svoje bakarne posude ubacite u mašinu, mogu promeniti boju, pa čak i zarđati. Bakarno posuđe uvek perite ručno ako želite da ostane sjajno.

Skupoceno posuđe

U mašinu ne biste trebali stavljati nijedan komad posuđa koji spada u vredno porodično nasleđe. Ako postoji činija, tanjir za posluživanje ili vaza koju imate u porodici generacijama ili posebno volite taj komad posuđa, nemojte ga stavljati u mašinu. Nije pametno rizikovati sa stvarima koje se mogu razbiti, radije ih operite na ruke. Isto važi i za sve pozlaćene ili posrebrenjene komplete posuđa ili pribora. Bilo koja posuda sa zlatnim rubovima, poput otmenog porcelana, definitivno nije za mašinsko pranje. Sve to bolje operite ručno i dalje će zadržati sjaj.

Naša preporuka je KOLIBRI GRANDE

To je tečni deterdžent prijatnog mirisa za pranje i odmašćivanje posuđa. Prisustvo glicerina u preparatu sprečava isušivanje kože Vaših ruku. Kolibri Grande je namenjen za svakodnevno pranje posuđa. Odstranjuje masnoću i zaprljanja, a nakon njegove primene posuđe dobija blistavi sjaj i belinu. Istisnuti 2-3 mlaza direktno na sunđer, oprati posuđe na uobičajen način. Nakon toga isprati toplom vodom .
Posle svakog pranja ruke isprati u čistoj vodi. Osobe osetljive ili oštećene kože trebalo bi da izbegavaju duži kontakt sa rastvorom sredstva za pranje. Koristiti rukavice.