Antiseptici i dezinficijensi

Predstavljaju ista jedinjenja koja se različito zovu zavisno od koncentracije. Sve su to materije koje ukljanjaju bakterije sa kože ili predmeta, međutim, ako su slabije koncentracije nazivamo ih antiseptici. Antiseptici deluju tako da sprečavaju rast i razvoj mikroorganizama, tj. oni su bakteriostatici. Ako se radi o većim koncentracijama tada ih nazivamo dezinficijensi. Oni ubijaju mikroorganizme i baktericidna su sredstva.

Izbor dezinficijensa

Zavisi od trenutne situacione potrebe. Neki dezinficijensi imaju veoma širok spektar dejstva (uništavaju skoro sve mikroorganizme), neki uz dezinfikaciono dejstvo oslobađaju toksične mirise ili pak imaju korozivno dejstvo. Otuda treba voditi računa o izboru dezinficijensa koji će zadovoljiti potrebu za što boljim dezinfekcionim dejstvom, a u isto vreme neće biti štetan po čoveka i okolinu, niti proizvoditi ne željene efekte.

Važno je znati da je pre samog postupka primene dezinficijensa, tratirane površine potrebno očistiti od mehaničkih i fizičkih nečistoća. Potom je potrebno izvršiti sanitarno pranje tretiranih površina (na primer toplom vodom pod pritiskom) te nakon sušenja može se izvršiti tretiranje dezinficijensom. Nakon primene dezinficijensa po potrebi se može vršiti ispiranje tretiranih površina.

 Izvor: www.stetoskop.info